Przyczyny i leczenie biegunki

7Dp1983Lm1v1c6z9sWI8j8Lh44cx52.jpg


Administrator

Dodano: 08:00 13 maja 2011
Aktualizowano: 08:07 13 maja 2011
Źródło: Autor: Paweł Mazur


Chyba każdy z nas przynajmniej raz miał z tym problemem do czynienia. Często po prostu czekamy aż sama przejdzie, ewentualnie kupujemy leki dostępne w aptece i po prostu je bierzemy. Warto jednak wiedzieć na ten temat nieco więcej, jakie mogą być przyczyny biegunki, a także jak sobie z nią radzić w domowym zaciszu. Biegunka może wiązać się z zatruciem pokarmowym. Często nie zwracamy uwagi na to co jemy, mieszając dania i produkty, zajadając się zbyt kwaśnymi i tłustymi potrawami, a często też takimi których data przydatności do spożycia mija, lub minęła (ale przecież parę dni nie robi problemu). Nasz organizm w ten sposób buntuje się przeciwko takiemu zaśmiecaniu organizmu. Ale biegunka może być również wyznacznikiem, czy jednym z objawów poważnych chorób.

Najbardziej znaną z nich jest oczywiście grypa żołądkowa. Problemy z wydalaniem występują również przy przewlekłych zapalnych chorobach jelit, czy problemach z tarczycą. Przy biegunce często występuję krew, czy ropa. Wszystko to znak, że coś jest nie tak. I o ile w naszym rejonie świata, biegunka z racji dostępnych metod leczenia, ale także wysokiego poziomu higieny nie jest specjalnie ciężkim schorzeniem, o tyle w miejscach biednych (niektóre rejony Afryki) staje się ona jednym obok głodu powodem śmierci, szczególnie dzieci.

Na szczęście biegunka (jeśli oczywiście nie jest przyczyną, lub objawem poważniejszej choroby) zazwyczaj mija sama. Tak jest np. w przypadku grypy żołądkowej. Kluczem jest odpowiednie nawadniania organizmu w trakcie trwania biegunki, ponieważ nasz organizm traci wtedy dużo wody, która jest dla nas bardzo istotne. Można jak już wspomniałem zakupić odpowiednie leki. Pamiętajmy aby unikać ostrych i tłustych potraw. Kiedy męczy nas biegunka najlepiej w ogóle ograniczyć jedzenie do ewentualnie płatków, jogurtów, lekkiego rosołu. Dopiero w momencie kiedy biegunka coraz mniej daje znać o sobie możemy stopniowo wprowadzać inne produkty, najlepiej na początku gotowane warzywa, aby nie podrażnić żołądka i jelit.

Podziel się ze znajomymi