Poradź sobie z grypą żołądkową

gGFQLe6u0JXDC8weSKNsjzXb0wEdDV.jpg


Administrator

Dodano: 08:54 6 maja 2011
Aktualizowano: 13:22 2 kwietnia 2014
Źródło: Autor: Paweł Mazur

Grypa żołądkowa to choroba która jest powodowana przez rotawirusy, które to wywołują stany zapalne jelit i żołądka. Najczęściej zarazić można się nią drogą oddechową, oraz pokarmową. Objawy to przede wszystkim gorączka, bóle brzucha, wymioty, ale także biegunka i charakterystyczne trwające przez cały okres choroby, zmęczenie. Grypa żołądkowa może trwać nawet do 9 dni, ale objawy najmocniej dają znać o sobie przez dwa do trzech dni. Złą informacją jest fakt, że w zasadzie nie ma jakiś skutecznych medycznych sposobów na tę chorobę. Dobrą informację jest to, że w zasadzie grypa żołądkowa przechodzi sama i wystarczy ją przeczekać, ale jednocześnie pamiętać o paru zasadach, które pomogą nam przejść łatwiej przez nią.

Pierwszą i podstawową zasadą jest odpowiednie uzupełnianie płynów. W czasie trwania choroby, to właśnie wody tracimy najwięcej i dlatego też nie możemy dopuścić do odwodnienia. Jednak musimy uważać, co wybieramy do picia. Całkowicie odpada kawa. Skupmy się raczej na niegazowanej wodzie mineralnej, ewentualnie na słabej herbacie. Można dodawać do tego pierwszego płynu cytryny i nieco soli – wbrew pozorom ma to sens. Domowe sposoby na grypę żołądkową są naprawdę skuteczne. Największy problem stanowi oczywiście jedzenie, ale to, że nasz organizm się go szybko pozbywa nie oznacza, że mamy go nie przyjmować.

Skupmy się przede wszystkim na rożnego rodzaju kleikach, bo to jest to co nie podrażni naszego żołądka. Można też jeść zupy, ale w tym wypadku ograniczył bym się jednak tylko do rosołu i to oczywiście nie za tłustego. Przy trzecim dniu choroby możemy zacząć jeść warzywa (chociażby gotowane ziemniaki), ryż, a nawet mięso, ale tylko i wyłącznie drobiowe, raczej niesmażone.

Grypy żołądkowej można starać się unikać poprzez staranne mycie rąk, a także tego co będziemy jeść. Unikajmy też picia nieprzegotowanej wody.