Nadkwaśność

a7o3d8Hh7CRCnDxVZITf73vqJI4zDx.jpg
Dodano: 08:35 23 lipca 2008
Aktualizowano: 13:50 3 lipca 2012
Źródło:

Nadkwaśność wywołana jest nadmiernym wytwarzaniem kwasu solnego w żołądku. Znane są jej liczne przyczyny i różny stopień nasilenia. Dolegliwość tę można usunąć leczeniem określonych chorób (jak wrzód, nieżyt żołądka, alkoholizm). Objawami nadkwaśności są m. in. bóle w nadbrzuszu, kwaśne odbijanie, zgaga, czkawka. W leczeniu stosuje się wiele środków zobojętniających i absorbujących (wiążących) kwas solny. Niektóre preparaty roślinne, zawierające dużo związków śluzowych, łagodzą objawy nadkwaśności.

Naturalne środki alkalizujące zawartość żołądka i przewodu pokarmowego:

Sok z czerwonego buraka i buraki w każdej postaci Sok z marchwi i gotowana marchewka do obiadu. Pomidory bez soli i ostrych przypraw.

Siemię lniane: Jedną łyżeczkę do herbaty siemienia zemleć w młynku do kawy i zażywać 3 razy dziennie po 1 łyżeczce. Można 1 łyżkę stołową siemienia zalać 1 szklanką wrzątku. Napar odstawić na 15 minut. Pić 2 razy dziennie po 1 szklance.

Sok z surowego ziemniaka: utrzeć ziemniaki na tarce lub odwirować w sokowirówce. Pić sok 3 razy dziennie po 1/2 szklanki. Kuracja trwa 2-3 tygodnie.

Sok z surowej białej kapusty: odwirować liście kapusty w sokowirówce i pic 3 razy dziennie po 1/2 szklanki. Kuracje należy prowadzić przez 2 tygodnie. Sok z surowej kapusty ma także działanie odtruwające wątrobę z toksyn i pozostałości polekowych.

Sok z czerwonej porzeczki: Pić 3 razy dziennie po 1 szklance. Zwiększanie dawki byłoby przesadą. Likwiduje również nadkwasotę i uczucie pieczenia.

Napar z liści prawoślazu lekarskiego: Znanym środkiem leczącym dolegliwości żołądka, a zwłaszcza podrażnienia błony śluzowej jest herbata z prawoślazu. Jedna łyżeczkę (kopiastą) ziela wsypać do szklanki i zalać wrzątkiem. Odstawić pod przykryciem do naciągnięcia na 15 minut. Pić 2 razy dziennie między posiłkami.

Mieszanka ziołowa: zmieszać równe ilości liści prawoślazu lekarskiego, kwiatu lipy, ziela krwawnika, kłącza perzu, ziela szanty zwyczajnej, ziela dziurawca pospolitego i korzenia lukrecji gładkiej. Jedną łyżkę ziół zalać 1 szklanką wrzątku. Odstawić na 15-20minut do naciągnięcia. Napar pić po 1 szklance 2 razy dziennie między posiłkami.

Migdały: są podręcznym środkiem alkalizującym, a więc zobojętniającym kwasy żołądkowe. Kto cierpi na zgagę, niech nosi w kieszeni parę sztuk. 3-4 migdały likwidują zgagę.

Podziel się ze znajomymi

Loading