Mikroflora jelitowa

aqHLMLwlF9FzSFZr4T2MpTV3NK7MZw.jpg
Dodano: 13:08 25 kwietnia 2008
Aktualizowano: 13:40 9 lipca 2012
Źródło: Mag.Med."Żyjmy dłużej"luty 2007

Ciało człowieka jest ekosystemem złożonym z komórek ludzkich i drobnoustrojów. Liczba komórek mikroorganizmów dziesięciokrotnie przewyższa liczbę komórek naszego ciała.

Jak to możliwe?
Odpowiedź tkwi w wielkości komórek. Bakteryjne są wielokrotnie mniejsze od ludzkich i znajdują się głównie w jelicie. Ogólna masa bakterii jelitowych wynosi 0,5-1,5 kg.Około 1/3 masy oddawanego stolca to bakterie.

Mikroflora jelitowa spełnia trzy bardzo ważne funkcje:
- bierze udział w trawieniu, rozkładając związki nieprzyswajalne dla człowieka
- wytwarza witaminy z grupy B, witaminę K, kwas foliowy i pantotenowy oraz chroni przed inwazją gat. chorobotwórczych.

Przyjazna mikroflora
Przyjazne bakterie uniemożliwiają zasiedlenie jelita bakteriom niebezpiecznym, współzawodniczą z nimi o składniki odżywcze stymulując wytwarzanie przeciwciał oraz produkując różne substancje bakteriobójcze. Niestety, niektóre gatunki wchodzące w skład prawidłowej mikroflory mogą wykazywać działanie szkodliwe.

Gatunkiz rodzaju „Pseudomonas” i „Clostridium” wytwarzają liczne toksyny.

„Escherichia coli” i Gram – dodatnie ziarniaki mogą produkować związki o działaniu rakotwórczym.

„Escherichia coli” i „Bacterioides”przeprowadzają procesy gnilne
resztek zalegających w jelicie.

Bakterie wchodzące w skład prawidłowej mikroflory,choć czasem uciążliwe,z reguły są naszymi sprzymierzeńcami.Jak ważną funkcję pełnią przekonujemy się wówczas,gdy równowaga panująca w naszym jelicie zostanie zachwiana na korzyśc mikroorganizmów chorobotwórczych.

Panująca w jelicie równowaga może zostać zakłócona przez wiele różnych czynników, takich jak:
- stany chorobowe jelit
- antybiotykoterapia
- zaburzenie perystaltyki
- niewłaściwa dieta
- stres
- zabiegi operacyjne w obrębie przewodu pokarmowego
- radioterapia

W efekcie dochodzi do nadmiernego namnażania się bakterii”Clostridium difficile”, „Klebsiella oxytoca”, „Salmonella spp” oraz grzybów „Candida albicans”.

Wśród objawów mogą dominować:
- bóle brzucha
- wzdęcia
- nieprawidłowe wypróżnienia

Bywa i tak, że jedynymi nieprawidłowościami, pozornie niezwiązanymi z przewodem pokarmowym są:
- osłabienie
- męczliwość
- bóle głowy
- bóle reumatoidalne
- bóle kręgosłupa
- zaburzenia miesiączkowania
- niedokrwistość

Szczególnym przypadkiem zaburzenia mikroflory jelitowej jest grzybica przewodu pokarmowego,w której dochodzi do dominacji w składzie gatunkowym grzybów z rodzaju „Candida”,najczęściej „Candida albicans”. Niestety, zdiagnozowanie grzybicy przewodu pokarmowego nie jest łatwe. Pacjenci dotknięci grzybicą często bezskutecznie poszukują pomocy u wielu lekarzy,co sprawia,że niekiedy niesłusznie otrzymują etykietkę hipochondryków.

Leczenie grzybicy jest długotrwałe i uciążliwe. Farmakoterapia z zastosowaniem leków hamujących namnażanie się grzybów będzie nieskuteczna,jeśli nie zmienimy na trwałe nawyków żywieniowych.Z diety należy wykluczyć konserwowane półprodukty, słodycze, ograniczyć spożywanie mięsa, a zwłaszcza wędlin, pieczywo białe zastąpić razowym,wprowadzić do jadłospisu kasze.

W celu przywrócenia prawidłowej mikroflory jelitowej można przyjmować preparaty zawierające przyjazne bakterie takie jak:
- probiotyki
- prebiotyki
- synbiotyki

Podziel się ze znajomymi

Loading