Kłopoty ze zgagą

Dodano: 08:28 24 września 2008
Aktualizowano: 14:33 12 czerwca 2012
Źródło:

Kłopoty ze zgagą są dość powszechne a mężczyzn i kobiet w ciąży. Mogą być spowodowane chorobą refluksową żołądka którą opisuje ten artykuł.

Jednym z najczęstszych schorzeń przewodu pokarmowego jest choroba refluksowa żołądkowo-przełykowa. W warunkach prawidłowych pokarm przechodzi przez przełyk do żołądka, a następnie do dalszych odcinków przewodu pokarmowego. Dzieje się tak dzięki rytmicznym kurczom przełyku i żołądka przesuwającym treść pokarmową, nazywanych ruchami robaczkowymi lub perystaltycznymi.

Istnieją mechanizmy zabezpieczające przed cofaniem się pokarmu. Najważniejszym z nich jest znajdujący się na pograniczu przełyku i żołądka mięsień (dolny zwieracz przełyku, który zamyka przełyk chroniąc do przed cofaniem się pokarmu). Rozkurcza się on tylko w czasie połykania pozwalając na przejście pokarmu do żołądka. Jego działanie ma bardzo ważne działanie praktyczne. Sok żołądkowy dostający się do przełyku składa sie nie tylko z połkniętego pokarmu, ale również z kwasu solnego i enzymów trawiennych. Ściana żołądka jest na te substancje uodporniona. Jeżeli jednak dostają się one do przełyku który nie ma takich zabezpieczeń, to wówczas drażnią, stając się bezpośrednią przyczyną choroby refluksowej.

Typowym jej objawem jest zgaga – uczucie piekącego lub rozpierającego bólu, który najczęściej pojawia się po posiłkach, a czasami również w nocy, budząc chorego ze snu. W takim przypadku często pomaga wypicie wody lub słabej herbaty, czasem ulgę przynosi przyjęcie pozycji pionowej lub kilkuminutowy spacer. innym objawem jest zwracanie pokarmu do gardła lub nawet ust. Czasem zdarza się uczucie bólu za mostkiem przy połykaniu, co jest związane z drażnieniem zmienionej zapalnie błony śluzowej przełyku przez przechodzący pokarm.

Choroba refluksowa może być przyczyną innych, mniej typowych dolegliwości. Może powodować uczucie kwasu w ustach, być przyczyną nawracających zapaleń płuc, a nawet napadów astmy oskrzelowej. Chorzy z chorobą refluksową uskarżają się często na „nadkwaśność” lub „nadkwasotę”. W rzeczywistości ilość wydzielanego kwasu żołądkowego jest u nich większa niż u osób zdrowych. Zazwyczaj leczenie można rozpocząć od razu, bez wykonywania badań dodatkowych. Zdarza się jednak, że do rozpoznania choroby i oceny jej zaawansowania konieczne jest wykonanie badania endoskopowego górnego odcinka przewodu pokarmowego (czyli gastroskopii). Przebieg choroby refluksowej bywa rozmaity.

U większości pacjentów leczenie kilkutygodniowe pozwala na całkowite ustąpienie objawów. U części chorych zdarzają się nawroty dolegliwości po kilku miesiącach lub latach. W leczeniu stosuje się wiele środków zobojętniających i absorbujących wytwarzany kwas solny. Niektóre preparaty roślinne, zawierające dużo związków śluzowych, łagodzą objawy nadkwaśności.

LECZENIE:

Zmieszać w równych ilościach liść mięty pieprzowej, liść podbiału, liść bobrka, ziele szanty, ziele srebrnika i korzeń arcydzięgla. 1 pełną łyżkę mieszanki zalać wodą i gotować na małym ogniu przez 5 minut. Odcedzić i pić odwar 2 razy dziennie po szklane, małymi łykami.

– Zmieszać w równych ilościach siemię lniane, korzeń prawoślazu, nasienie kozieradki, korzeń goryczki, owoc anyżu i sproszkować w młynku. Zażywać po 1 łyżeczce 3 razy dziennie. Można mieszać z miodem.

-Zmieszać w równych ilościach kwiat wrzosu, kwiat akacji, kwiat pierwiosnka lekarskiego, liść bobrka, liść orzecha włoskiego, liść mięty pieprzowej, korzeń arcydzięgla. 1 stołową łyżkę mieszanki zaparzyć 1 szklanką wrzątku. odstawić pod przykryciem na 5 minut. Pic przed jedzeniem 1-2 szklanki dziennie.

– Odmierzyć 15 kropli propolisu na cukier lub do małej ilości wody. Pić 2 razy dziennie.

-Obrać 3 duże surowe ziemniaki i wycisnąć w sokowirówce sok. Pić 2 razy dziennie po 1/3 szklanki. Kuracja 2-tygodniowa.
-Kilka garści zielonych liści mniszka lekarskiego, popularnego mleczu wymyć w zimnej wodzie i osuszyć na ściereczce. Przepuścić przez sokowirówkę. Pić 2 łyżeczki soku dziennie. Oczyszcza wątrobę i woreczek żółciowy.

-1 pełną łyżeczkę nasion anyżu rozgnieść w moździerzu i zalać 1 szklanką wrzątku. Przykryć odstawić do naciągnięcia na 5 minut. Pic 3 razy dziennie po 1 szklance. Herbata zapobiega mdłościom, działa przeciwskurczowo i łagodzi wzdęcia.

-Herbata kminkowa: 1 łyżeczkę kminku rozgnieść w moździerzu. Zalać 1 szklanką wrzątku. Przykryć i naparzać przez 5 minut. Pic ciepłe, małymi łykami. Herbata leczy skutecznie zaburzenia trawienne, mdłości i tzw. ulewania.

Dolegliwości żołądkowe, wątrobowe, jelitowe usuwa się także stosując oczyszczające zabiegi energoterapeutyczne. Niezależnie od leczenia innymi metodami naturalnymi, warto skorzystać z pomocy dobrego terapeuty.

Podziel się ze znajomymi