Kamica układu moczowego

IiGi225Vl1L9n62pgpThVjXbRqI0z0.jpg
Dodano: 22:48 25 sierpnia 2008
Aktualizowano: 12:54 2 lipca 2012
Źródło:

Pojawia się wtedy parcie na mocz, częste oddawanie moczu, bóle w okolicy kręgosłupa lędźwiowego, bóle schodzące w dół brzucha aż do krocza, uczucie bólu i pieczenia przy oddawania moczu. Analiza moczu, najprostsze badania dotyczące układu moczowego, może informować o składzie chemicznym kamieni i ukierunkować leczenie. Potwierdzeniem rozpoznania oraz umiejscowienia kamieni w drogach moczowych jest badanie USG. Zazwyczaj uważa się, że kamienie o średnicy 5mm może chory „urodzić”, jeśli stosuje pewne postępowanie, leki rozkurczowe, przeciwbólowe, kurację pitną (duże ilości płynów), zwłaszcza wodami leczniczymi, gorące kąpiele. Leczenie, dobór leków i dawkowanie ustala lekarz. Zioła są cennym uzupełnieniem terapii.

Terapie naturalne

Odwar z obierzyn ziemniaczanych – Wymieniają go wszystkie stare zielniki na pierwszym miejscu. Ziemniaki umyć pod bieżącą wodą, obrać ze skóry i gotować w większej ilości wody (bez soli) tak, aby uzyskać przynajmniej 2 szklanki odwaru. Pić ciepły dwa razy dziennie przed posiłkami, przez 3 tygodnie. Aby usunąć piasek i kamienie nerkowe można także użyć sposobu równie skutecznego. Do miksera lub kubka wbić 1 żółtko, wsypać 1 Łyżeczkę cukru i ucierając dodać 1 łyżeczkę koniaku i 1 łyżeczkę soku z cytryny. Pod koniec ucierania stopniowo dolewać 150 ml oliwy z oliwek. Po dokładnym zmiksowaniu lub utarciu pić powoli małymi łykami nawet 1/3 godz. Później trzeba ułożyć sie na prawym boku na 1 do 2 godziny. Po takiej kuracji piasek i kamienie kilkumilimetrowej średnicy organizm wydali niemal bezboleśnie.

Ziołolecznictwo

- Zmieszać po 120gr ziela rdestu ptasiego, 20gr ziela glistnika, 20gr kwiatu krwawnika. Wsypać do garnka 3 łyżki stołowe ziół i zalać 3 szklankami zimnej wody. Po 10 godzinach zagotować, odcedzić i popijać ciepłe, małymi łykami przez cały dzień.
Zmieszać 150gr ziela rdestu ptasiego, 30gr liści mięty pieprzowej, 20gr kwiatu wrzosu. Stosować- jak w poprzedniej recepcie.

- W tej recepcie wykorzystać można zarówno korzenie, jak i owoce pietruszki zwyczajnej. 25gr jednego z tych składników zalać 1 litrem wody i gotować przez 3 minuty. Odstawić i zaparzać pod przykryciem przez 15 minut. Pić przed posiłkami 3 razy dziennie po 1/3 szklanki.

Podziel się ze znajomymi