Jedzenie, które zwalcza stany zapalne

Fat.
Dodano: 14:08 27 stycznia 2017
Aktualizowano: 14:08 27 stycznia 2017
Źródło:

Ten ostatni nazywany jest z pewnym procesem, który zachodzi w tkance unaczynionej pod wpływem czynnika określanego mianem uszkadzającego. To może być między innymi związane z zakażeniem drobnoustrojami. Czynnik może być też pochodzenie chemicznego. Stany zapalne mogą dotyczyć między innymi dziąseł, gardła, żołądka i płuc. Zwalczać można je w sposób naturalny, chociaż oczywiście konieczna może się okazać wizyta u lekarza.

Niektórych produktom żywnościowych przypisuje się pozytywne działanie w sytuacji, kiedy zmagamy się ze stanem zapalnym. Na początek kurkuma. Jej działanie przeciwzapalne znane jest od wieków. Nie dość, że ma między innymi pomagać przy trudno gojących się ranach czy problemach z zębami, to ma też działanie profilaktyczne. Kurkuma jest  polecana jako naturalny sposób przy reumatoidalnym zapaleniu stawów.

Lubicie podjadać orzechy włoskie? Jeśli tak, to dobrą wiadomością jest to, że w pewien sposób chronicie się przed stanami zapalnymi. Orzechy te zawierają w sobie kwasy tłuszczowe Omega 3. Mają on chronić i łagodzić stany zapalne. Przy okazji posiadają też wiele innych ciekawych właściwości. Duża jest też grupa produktów, które wspomagają leczenie stanów zapalnych skóry, chociażby tych związanych z trądzikiem. Po pierwsze warto zwrócić uwagę na produkty zawierające cynk. Jest on dość istotny dla stanu skóry. Cynk to przede wszystkim owoce morza, ale można go też znaleźć w szpinaku i pestkach dyni.

Szałwia lekarska to roślina, która również ma pewne właściwości związane ze stanami zapalnymi. Najprościej wykorzystać herbatę z tej rośliny. Płukanie nią ust to rozwiązanie dla osób zmagających się np. z zapaleniem dziąseł,ale też i migdałków. Na koniec ananas. Przypisuje się mu wiele właściwości. Zawiera w sobie enzym o nazwie bromelina. Jest ona stosowany w medycynie, jako między innymi lek przy stanach zapalnych żył i zatok. Ananas może być wykorzystany jako element diety mającej zapobiegać rozwojowi reumatoidalnego zapalenia stawów.