Dna moczanowa – dieta

UHtl68Xz8YX5i2X7kEJPPv14LXG4G9.jpg
Dodano: 08:43 16 października 2008
Aktualizowano: 14:31 6 marca 2012
Źródło:

Dna moczanowa występuje rodzinnie i dotyczy przede wszystkim mężczyzn po czterdziestym roku życia, rzadziej kobiet w okresie menopauzy. Zwykle współistnieje z otyłością, nadciśnieniem tętniczym, kamicą, niewydolnością nerek i chorobami nerek i chorobami naczyń. Przyczyną choroby jest nadmierna ilość kwasu moczowego w organizmie, co prowadzi do wytrącenia złogów kryształów moczanu sodowego, przede wszystkim w stawach, ale również w nerkach czy małżowinach usznych. Rozwija się zapalenie zajętych tkanek, czasem pogarsza się ich funkcja.

Kwas moczowy (norma we krwi: 3-6 mg%) powstaje z puryn, które dostarczane są do ustroju między innymi z pożywieniem lub też powstają niezależnie w toku wewnętrznych przemian w organizmie. Zawartość we krwi może być podwyższona na przykład przy upośledzonym wydalaniu przez chore nerki, przy zwiększonym wytwarzaniu wewnątrz organizmu (na przykład w chorobach nowotworowych) lub przy nadmiernym spożywaniu produktów zawierających znaczną ilość puryn jak sardynki, boczek, wątroba, dziczyzna, baranina, łosoś, makrele, cielęcina, drób, wołowina, wyciągi mięsne, groch, szparagi, szpinak.

Nieleczony napad dny moczanowej trwa od kilku dni do kilku tygodni i ustępuje samoistnie. Zwykle jednak nawraca po kilku tygodniach lub wielu latach. Zajęte stawy są silnie czerwone, gorące, tkliwe. Jeżeli zapalenie dotyczy stawów stopy, chodzenie jest utrudnione i sprawia dużo bólu. Zapalenie pierwszego stawu śródstopno-palcowego (palucha) w przebiegu dny nazywany jest podagrą. Dodać należy, że u około 90% chorych zapalenie dotyczy tej okolicy. Proces zapalny może obejmować także inne stawy stóp, rąk, stawy kolanowe, skokowe, łokciowe. Jeżeli choroba nie zostanie właściwie rozpoznana, a leczenie pozostaje nie rozpoczęte proces zapalny z upływem czasu może obejmować coraz więcej stawów i nie będzie już ustępować samoistnie.

Rozwinie się przewlekłe zapalenie stawów, doprowadzające do ich uszkodzenia i zniekształcenia. Na krawędziach małżowiny usznej, w okolicy stawów łokciowych, rąk i stóp pojawiają się często guzki dnawe charakterystyczne dla tego schorzenia. Mogą one ulegać owrzodzeniu i wydzielać białawe masy moczanów. Staw sprawia wrażenie, jakby był silnie zakażony. Warto zwrócić uwagę, że stwierdzenie jedynie podwyższonej zawartości kwasu moczowego we krwi, co ostatnio jest zjawiskiem częstym, bez towarzyszącego napadowego zapalenia stawów, nie upoważnia, zdaniem lekarzy specjalistów, do włączania leczenia farmakologicznego.

Ziołolecznictwo proponuje długotrwałe stosowanie roślinnych środków moczopędnych, tzw. czyszczących krew, zwiększających wydalanie moczanów w postaci rozpuszczalnej w wodzie oraz regulujących mało poznane mechanizmy rządzące gospodarką związkami purynowymi. Istotna też jest odpowiednia dieta, niemal bezmięsna.

DIETA:

Bezwzględnie należy ograniczyć potrawy z udziałem mięsa i wędlin, spożywać więcej owoców i jarzyn. Należy dbać o nerki, aby zawsze miały zapewnioną wystarczającą ilość płynów, co najmniej 2,5-3 litrów w ciągu dnia. Nie ma przeciwwskazań do picia herbaty, czarnej kawy, kakao czy nawet wina. Zastrzeżenia dotyczą jednak konsumpcji wysokoprocentowego alkoholu, a przede wszystkim piwa, sprzyjającego tworzeniu się kwasu moczowego.

ZIOŁOLECZNICTWO:

Herbaty – 4 płaskie łyżeczki zielonej herbaty chińskiej zalewamy dwiema szklankami gorącej lecz nie wrzącej wody. zaparzamy pod przykryciem 3 minuty. Przygotowany napar wypijamy do południa. Następnie dwie szklanki przygotowujemy zaparzając powtórnie tę samą herbatę i wypijamy je popołudniu.
-2 Łyżeczki liści rozmarynu zalać 1 szklanką wrzątku. Przykryć i odstawić na 10 minut. Pić do wszystkich posiłków po 1 filiżance.
-2 kopiaste łyżki stołowe ziela skrzypu zalać 1/2 l chłodnej przegotowanej wody i odstawić do naciągnięcia na noc. Nazajutrz przecedzić i lekko podgrzać. Pic porcjami w ciągu dnia.
-Zmieszać w równych częściach liść maliny, poziomki, brzozy. 1 Łyżeczkę ziół zalać 1 szklanką wrzątku. Odstawić pod przykryciem do naparzenia na 10 minut. Pić w ciągu dnia do 5 szklanek.

SOKI I SURÓWKI:

-sok brzozowy naturalny zmieszać w równych częściach z sokiem ze świeżego łopianu, pić 3 razy dziennie po 40 kropli.
-W porze kwitnienia zerwać 10 łodyg mniszka lekarskiego i dokładnie wymyć. Oderwać kwiatostan, posiekać łodygi i dokładnie żując zjeść. Kuracja trwa 14 dni.
Mniszek jest bardzo skutecznym naturalnym lekiem oczyszczającym krew, leczącym dnę i reumatyzm.

OKŁADY:

-Garść zmielonych korzeniu żywokostu lekarskiego zalać gorącą wodą. Rozmieszać papkę i po dodaniu pół łyżeczki oleju jadalnego kompresować chore miejsce. Trzymać ciepło.
-Świeże liście żywokostu lekarskiego umyć, rozwałkować wałkiem do ciasta i przykładać na chore miejsce.
-Przy bolesnych napadowych atakach dny moczanowej ulgę przynoszą zimne okłady. Do 1/2 l lodowatej wody dodajemy kilkanaście kropli olejku lawendowego i rozmarynowego, następnie na 2-3 minuty przykładamy zimny kompres do bolesnego miejsca. Zabieg powtarzać w ciągu dnia parokrotnie.

KĄPIELE

-500gr igliwia sosny, 100gr liścia mięty zalać 3 litrami wody. Doprowadzić do wrzenia i po przecedzeniu wlać do wanny. Dopełnić wodą kąpielową o temperaturze 38stopni Celsjusza. Czas kąpieli to około 10 minut.
-500gr liści żywokostu lekarskiego zalać 5 litrami wody. Odstawić na 10 godzin. Następnie ogrzać, do doprowadzając do wrzenia. Przecedzić i dolać do wody kąpielowej. Kąpiel całkowita, z zanurzeniem całego ciała, czas zabiegu około 10 minut.