Dieta przy niewydolności nerek

rhAepXE76t23s8A58dDw5VtDWVb6v6.jpg


Administrator

Dodano: 12:30 21 lipca 2011
Aktualizowano: 20:07 30 lipca 2011
Źródło: Autor: Paweł Mazur

Choroba nerek oznacza niestety poza „zwykłymi” problemami związanymi z tym schorzeniem narzuca nam również specyficzną dietę, która ma przede wszystkim odciążyć chore nerki.

Przy przewlekłej niewydolności tego narządu stosuje się przede wszystkim jadłospis niskobiałkowy. To właśnie z przemian tego składnika diety może pojawić się dużo substancji toksycznych. Nerki z powodu niepełnego funkcjonowania nie są w stanie wydalać ich z organizmu. A to już niestety może mieć zły wpływ na ogólny stan naszego zdrowia. To jaką ilość białka może przyjmować chory jest ustalana indywidualnie. Najczęściej jednak ogranicza się ją do około 1 grama na kilogram ciała.

Jako, że ograniczamy białko, ciężar dostarczania energii do organizmu spada na węglowodany i tłuszcze. I tu znowu wszystko zależy od indywidualnego przypadku. Ustalana jest na podstawie aktywności fizycznej chorego. Duże znaczenie mają również pojawiające się (ewentualnie oczywiście) niekorzystne objawy ze strony układu pokarmowego. Często też ważnym czynnikiem, którą trzeba obejść jest utrata apetytu u chorego.

Istotną rolę w w diecie osoby mającej problemy z nerkami jest stan składników mineralnych w organizmie. Do najważniejszych należą: sód, potas, oraz fosfor. Bo to ich poziom właśnie jest niejako kontrolowany przez nerki. W momencie kiedy nie funkcjonują one w pełnym zakresie może dojść do zbytniego ich nagromadzenia się w organizmie, a to niestety może mieć złe konsekwencje. Przykładem niech będzie nadmiar potasu, który to wpływa na zaburzenia pracy serca. Dlatego też tak ważne jest to, aby ta dieta była niskopotasowa. To samo oczywiście w przypadku pozostałych, wymienionych składników.

Warto też pamiętać o tym, że jadłospis chorej na nerki osoby powinien mieć dużo więcej tłuszczu, niż u zdrowego człowieka. Najwięcej energii jednak powinno pochodzić z węglowodanów (głównym ich źródłem niech będą warzywa i owoce). Oczywiście dieta ta musi być konsultowana ze specjalistą.