Dieta przy nadkwasocie żołądka

qzxLv7M70Qip4x1VuHCL1F05XII07a.jpg


Administrator

Dodano: 12:16 25 marca 2013
Aktualizowano: 12:25 25 marca 2013
Źródło: Autor: Paweł Mazur

Palenie w przełyku, pieczenie w okolicach mostka – co oznaczają takie objawy? Niestety cierpimy na nadkwasotę. Na szczęście dzięki odpowiedniej diecie, można skutecznie zmniejszyć jej objawy. Co więc jeść a czego unikać?

Zacznijmy jednak od odpowiedzenia na pytanie czym jest nadkwasota. W naszym żołądku znajduje się między innymi kwas solny. To jeden z elementów soków trawiennych. Kwas ten ma bardzo duże znaczenie, ale zdarza się, że jest go za dużo i wtedy pojawiają się problemy. Mowa o objawach, o których wspomniałem we wstępie. Planowanie diety powinniśmy zacząć od swoistego rodzaju rachunku sumienia dotyczącego naszego codziennego jadłospisu. Czy w ciągu dnia jemy stała liczbę posiłków? O jakich porach jadamy? Jedna z przyczyn nadkwasoty leży właśnie w małej nieregularności jedzenia.

Czego nie jeść przy nadkwaśności żołądka? Przede wszystkim, produktów ciężkostrawnych. Unikajmy mięsa, tego tłustego rzecz jasna. Lepszym rozwiązaniem jest zjedzenie piersi kurczaka, która jest lekkostrawna. Zresztą taka właśnie powinna być dieta przy nadkwasocie żołądka. Lekkostrawna. W naszym jadłospisie mogą znaleźć się ryby, ale duszone lub gotowane. Oprócz tego możemy jeść warzywa, makaron, a także drobne kasze. Nie musimy również obawiać się chudego twarogu i mleka. Owoce również powinny znaleźć się w naszym codziennym jadłospisie. Pamiętajcie jednak, aby wybierać soczyste i dojrzałe. To znacznie ułatwia proces trawienia.

Przy nadkwasocie istotny jest sposób przygotowywania posiłków. Jak już wspomniałem najlepiej, aby były to produkty gotowane (najlepiej na parze) lub duszone. Owoce i warzywa dobrze jest miksować lub ścierać na tarce. Starajcie się unikać kawy, a także mocnej herbaty. Powinniście zaprzyjaźnić się z niegazowaną wodą mineralną. Unikajcie potraw smażonych. Tłuszcz przy nadkwasocie żołądka jest niewskazany. Podobnie sytuacja ma się z przyprawami. Zbyt pikantne i kwaśne produkty mogą podrażniać żołądek.

Przestrzeganie tych prostych zasad pozwoli zmniejszyć objawy nadkwasoty, co oczywiście nie zwalnia nas z wizyty u lekarza.