Dieta przy celiakii

E9XBWv7oLpV9NGvHCFCyMgHX079HV6.jpg


Administrator

Dodano: 14:10 21 maja 2013
Aktualizowano: 14:25 21 maja 2013
Źródło: Autor: Paweł Mazur

Niektóre choroby – wśród nich także celiakia – wymagają zmian i ogromnych wyrzeczeń związanych z jadłospisem. Nieprzestrzeganie zasad skutkuje wystąpieniem mało przyjemnych objawów, czasem niezmiernie groźnych.

Celiakia to inaczej choroba trzewna. Ma ona swoje charakterystyczne objawy. Należą do nich między innymi: utrata masy. W normalnej sytuacji kiedy chudniemy, powinniśmy się cieszyć, ale jeśli nie ma ku temu wyraźnych przesłanek (zmiana diety, itd.), to znak, że coś z naszym organizmem jest nie tak. Inne objawy celiakii to: częste bóle brzucha, zmiany nastroju, a także biegunka tłuszczowa. Dieta przy chorobie trzewnej powinna być pozbawiona glutenu, bo to o brak tolerancji tego składnika tutaj chodzi.

Gluten to tak zwane białko zapasowe roślin. Jest ono obecne w zbożach. Gluten zawierają: pszenica, jęczmień i żyto. Do pewnego momentu w grupie zbóż, których chory na celiakię powinien był unikać znajdował się owies. W naszym kraju jednak trzeba na niego wciąż uważać, bo sprzedawany jest często z dodatkiem innych zbóż. Oczywistym założeniem przy jadłospisie jest unikanie produktów zbożowych (płatków, czy tak zwanych musli). Problem niestety polega na tym, że gluten jako składnik wiążący się z wodą jest świetnym nośnikiem dla aromatów, oraz ma zdolności stabilizacyjne. Oprócz produktów robionych ze zbóż, takich jak na przykład makaron (w końcu składnikiem jest mąka),chory na celiakię musi obecnie unikać coraz większej liczby żywności. Dość uważnie należy śledzić etykiety różnych produktów. Gluten możemy znaleźć między innymi w wędlinach, przetworach rybnych, produktach mlecznych (jogurt, kefir), sosach, koncentratach spożywczych, a nawet napojach. Lista jak widać obejmuje bardzo różne produkty. Na szczęście obecnie istnieją przepisy, które dość rygorystyczne wskazują, że producent ma obowiązek umieszczać informacje o wszystkich składnikach w tym również glutenu.

Jeśli chodzi o produkty, które w założeniu zastępuje produkty pochodzenia zbożowego są między innymi ziemniaki, ale także mięso i świeże ryby. Nie musimy unikać cukru, czy miodu do słodzenia. Przy celiakii dozwolone są również przyprawy, a także zioła. Tak naprawdę, głównym przesłaniem diety przy chorobie trzewnej jest unikanie wszelakich produktów zawierających gluten.

Podziel się ze znajomymi