Dieta przy wrzodach żołądka

composition food products table
Dodano: 12:15 19 września 2014
Aktualizowano: 07:49 27 września 2014
Źródło:

To bolesna dolegliwość, która „odzywa się” na czczo, ale i do 3 godzin po jedzeniu. Ból odczuwany w okolicach brzucha, zgaga, nudności i wymioty to niektóre objawy występujące przy chorobie wrzodowej. W jaki sposób konstruować jadłospis, aby je zmniejszyć?

Wiele zależy od fazy rozwoju choroby. Im bardziej jest ona ostra, tym większego znaczenia nabiera , to co znajduje się na talerzu. Dość długa jest niestety lista produktów, których należy bezwzględnie unikać. Inne możemy jeść, ale w ograniczonej ilości. Główną zasadą dotyczącą diety przy wrzodach żołądka (zwłaszcza w ostrej fazie choroby) jest lekkostrawność jedzonych posiłków. Porcje powinny być małe. Jeść należy nawet do 6 posiłków w ciągu dnia.

Z diety całkowicie należy wyeliminować produkty wysoko przetworzone. Jadłospis pozbawiony powinien być wszelkich potraw podrażniających żołądek. Mowa tutaj między innymi o ostrym, ale także tłustym jedzeniu. Należy też unikać zbyt dużych ilości soli. W ostrej fazie choroby powinniśmy jeść przecierane warzywa i owoce. Nie wszystkie jednak. Unikać należy między innymi warzyw kapustnych, papryki, rzepy, rzodkiewek i kukurydzy. Z diety muszą zniknąć też warzywa strączkowe (fasola, groch) W jadłospisie mogą być obecne chude wędliny i pieczone mięso. Na obiad można jeść zupy, ale koniecznie trzeba rozdrobnić znajdujące się w niej warzywa. W diecie mogą znaleźć się jajka, ale nie gotowane na twardo i smażone.

W łagodniejszej formie choroby również trzeba uważać na to co jemy. I tak na przykład w przypadku produktów mlecznych, lepiej unikać jogurtów, kefirów i serów pleśniowych. Do diety można za to włączyć zsiadłe mleko, chudy, biały ser i słodką śmietanę. W jadłospisie może znaleźć się chude mięso i wędliny. Jeśli chodzi o tłuszcz, to unikać należy twardych margaryn. Z diety zniknąć musi też smalec.

Podstawą obiadu mogą być ziemniaki. Co istotne jednak nie można ich smażyć. Placki ziemniaczane i frytki są niewskazane. Ziemniaki najlepiej podać ugotowane i tłuczone. Unikać należy również przekąsek, takich jak chipsy.