Dieta przy „reumatyzmie”

Fat.
Dodano: 08:00 19 maja 2017
Aktualizowano: 08:00 19 maja 2017
Źródło:

Nie można na obecnym etapie rozwoju nauki powiedzieć, że przez odpowiednie menu możemy wyleczyć dolegliwości reumatyczne. Wiadomo jednak, że stosowanie się do pewnych zasad żywieniowych pozwala zapobiegać, lub zmniejszać nasilenie objawów związanych z tym problemem zdrowotnym.

Wyróżnia się obecnie prawie 200 chorób, które w mniejszym, lub większym stopniu zaliczyć można do grupy dolegliwości reumatycznych. W rozumieniu potocznym, takim terminem bardzo często określa się sytuację w której bolą nas mięśnie i stawy. Skupimy się tutaj jedynie na reumatoidalnym zapaleniu stawów i temu w jaki sposób poprzez jedzenie radzić sobie z jego objawami. Pierwsze symptomy tej choroby to częste znużenie, stany podgorączkowe, brak apetytu i utrata wagi. Nie są to więc objawy charakterystyczne.

Dieta przy RZS, lub taka, która ma zapobiegać tej chorobie, powinna być przede wszystkim zdrowa. Co to oznacza? Po pierwsze, regularne jedzenie posiłków o stałych porach. Powinno być ich 4, do 5 dziennie. Z jadłospisu należy wyeliminować wszelkie szkodliwe produkty, takie jak chociażby jedzenie typu fast food. Należy też unikać tłustych i ciężkostrawnych potraw. To podstawowe zasady dotyczące zdrowej diety, ale nie tylko takiej, która ma być lekiem, lub elementem profilaktyki. Warto więc je zapamiętać.

Przy RZS w jadłospisie powinny znaleźć się tłuste ryby. Mają one w sobie cenne składniki (m.in. wapń, jod i kwasy tłuszczowe Omega 3), których jedną z właściwości jest pozytywne wpływanie na tzw. ruchomość stawów. Dieta musi być również bogata w warzywa. Najlepiej, aby były one surowe, lub krótko gotowane. Dzięki temu nie tracą one zbyt dużo witamin i pierwiastków. Które warzywa powinny być obecne w jadłospisie? Nie ma w zasadzie większych „obostrzeń” co do ich rodzaju. Na pewno trzeba zwrócić uwagę na te warzywa, które zawierają witaminę C (np. papryka, brukselka). Podobnie sytuacja wygląda z owocami.

Ostatnim istotnym składnikiem w diecie przy RZS będzie kolagen. To ten składnik między innymi może zahamować rozwój choroby, a także wpływa na regenerację stawów. Należy do diety włączyć między innymi galaretki owocowe, ale i podroby. Można też przyjmować suplementy zawierające ten składnik.