Dieta przy problemach z trzustką

Fotolia_42268143_Subscription_Monthly_XXL1
Dodano: 12:42 17 grudnia 2013
Aktualizowano: 12:42 17 grudnia 2013
Źródło:

Odpowiednio skonstruowany jadłospis, może wspomagać nas w leczeniu konkretnych problemów zdrowotnych. Nie inaczej jest w przypadku trzustki. Przy konstruowaniu jadłospisu przy problemach z tym narządem gruczołowym, trzeba pamiętać o paru zasadach.

Zacznijmy od przypomnienia czym trzustka się zajmuje, bo ma to istotny wpływ na menu, które trzeba będzie ułożyć. Jedną z jej dwóch głównych funkcji jest produkowanie soku trzustkowego. Jakie on ma znaczenie? Zawiera on w sobie enzymy wydzielnicze, które są związane z trawieniem białek, tłuszczy i węglowodanów. Sok trzustkowy jest też odpowiedzialny regulowanie (poprzez pewne hormony) gospodarki tym ostatnim składnikiem w naszym organizmie. Jeśli trzustka przestaje działać w sposób prawidłowy, potrzebne mogą być spore zmiany w codziennym jadłospisie.

Przede wszystkim w takim wypadku dieta musi być skonstruowana tak, aby była lekkostrawna. Zdecydowanie musimy ograniczyć ilość tłuszczy, ale także cholesterolu i błonnika. Szczególne istotne jest zmniejszenie liczby dostarczania tego pierwszego składnika ze względu na to, że przy problemach z trzustką w znaczący sposób „osłabione” jest jego wchłanianie przez nasz organizm.

Głównym źródłem energii, która do naszego organizmu musi być przecież dostarczana, w przypadku diety przy problemach z trzustką powinny być ziemniaki, miód, cukier, pieczywo jasne, ale także dżemy. Możemy również jeść drobne kasze i makaron. W jadłospisie może znaleźć się drób, oraz ryby (byle nie tłuste!).

W przypadkach problemów z trzustką należy unikać pieczywa razowego i grubych kasz. Wyłączyć z diety powinniśmy też konkretne warzywa takie jak kapusta i cebula. Podobnie jest z owocami. Unikamy tych, które mogą sprawiać problemy trawienne. Wyłączyć z diety powinniśmy też potrawy smażone, szczególnie te przyrządzane na głębokim tłuszczu.

W przypadku problemów z trzustką ważna jest regularność spożywania posiłków. Powinno być ich 5 dziennie.

Podziel się ze znajomymi