Dieta przy chorobie wieńcowej

Greek salad with feta cheese, olives and vegetables, horizontal
Dodano: 13:50 10 września 2013
Aktualizowano: 13:52 10 września 2013
Źródło:

Powszechnie wiadomo, że odpowiednio dobrana dieta ma ogromny wpływ na stan naszego organizmu. Zdrowy jadłospis może wspomagać leczenie, ale przede wszystkim jego zadaniem jest dalsze nieszkodzenie organizmowi. Nie inaczej jest w przypadku problemów z sercem.

Oczywiście choroba wieńcowa (możecie się również spotkać z określeniem „niedokrwienna”), to bardzo poważny problem zdrowotny. W żadnym wypadku nie możemy leczyć się sami. Lekarz wybierze nam konkretne leki. Naszym zadaniem jest ich przyjmowanie i kontrolowanie dziennych dawek. Ze swojej strony możemy, a w zasadzie musimy zmienić tryb życia. Dotyczy to zarówno naszej aktywności fizycznej, jak i diety. Przy chorobie wieńcowej, główna zasada, którą należy wbić sobie do głowy, brzmi: „przede wszystkim nie szkodzić”.

Dieta przy chorobie wieńcowej musi być zdrowa, czyli w zasadzie jaka? Po pierwsze, jemy regularnie. Co do 2-3 godziny. 5 posiłków dziennie. Osoby cierpiące na opisywany problem powinny ograniczyć w znaczący sposób ilość tłuszczu zwierzęcego (typu smalec itd.). Jest ona uznawany za jeden z czynników powodujących wystąpienie choroby wieńcowej. W diecie muszą się natomiast znaleźć ryby morskie i to w sporych ilościach. Najlepiej abyśmy jedli je 2 do 3 razy w tygodniu. W diecie muszą znaleźć się warzywa i owoce. W obu przypadkach, najlepiej spożywać je w formie surowej. Unikajcie smażenia potraw. Dużo lepszym rozwiązaniem jest pieczenie potraw, lub – jeśli chodzi o warzywa i owoce – gotowanie ich na parze. Nie tracą one swoich cennych składników. Składników, które są niezbędne naszemu sercu. Warzywa zawierają sporo błonnika. On bardzo przydaje się przy takiej zdrowotnej diecie związanej z problemami z sercem.

Nasz jadłospis powinien być również bogaty w mleko, jak i produkty mleczne. Przede wszystkim dlatego, że są one zdrowe. Nie zapominajcie też o jajkach. W tym ostatnich przypadku jednak – w rozsądnych ilościach. Reasumując – dieta przy chorobie wieńcowej musi być zdrowa i bogata w składniki odżywcze.

 

Podziel się ze znajomymi