Dieta a tarczyca

Fat.
Dodano: 08:17 19 maja 2017
Aktualizowano: 08:17 19 maja 2017
Źródło:

Problem z tym gruczołem ma zwykle negatywny, zauważalny wpływ na nasz organizm. W zależności od tego czy mamy do czynienia z nadczynnością, czy niedoczynnością, wymusza to konkretne podejście do codziennej diety. Odwracając sytuację, poprzez wprowadzenie pewnych zmian do jadłospisu, możemy wspomagać proces leczenia lub działać profilaktycznie.

Skupimy się jednak na ustaleniu jak powinna wyglądać nasza dieta w przypadku stwierdzonej niedoczynności i nadczynności tarczycy. Na początek pierwsza z wymienionych dolegliwości. W przypadku niedoczynności problemem są między innymi częste zaparcia i zwolniona przemiana materii. Tę ostatnią trzeba nieco przyspieszyć, a dodatkowo organizm będzie potrzebował produktów zawierających selen i jod. Ważne miejsce w menu będzie zajmowało też białko. Warto postawić na ryby morskie. Są one przede wszystkim bardzo dobrym źródłem białka, ale również wspominanego jodu. Najwięcej tego ostatniego można znaleźć w dorszu, łososiu i śledziu. Do diety dobrze jest też włączyć nabiał i chude mięso. Wspominanymi rybami zapewnimy też zapotrzebowanie na selen. Jest on również obecny w cebuli i czosnku. Dieta przy niedoczynności powinna być bogata w warzywa, zwłaszcza w sytuacji w której „męczą nas” częste zaparcia. Unikać należy soi, bo zmniejsza wchłanianie jodu. Podobnie jak warzywa kapustne.

Nadczynność tarczycy to z kolei zbyt szybka przemiana materii i częste biegunki. Oczywiście to jedynie objawy dotyczące układu pokarmowego, bo symptomów jest dużo więcej. Częste biegunki to problem z niedoborami niektórych składników. Warto zwrócić uwagę na witaminy A, C i grupę B. W tym wypadku dobrze jest do diety włączyć warzywa, z pewnym jednak „ale”. Unikać należy tych, które mają sporo błonnika. Przy nadczynności tarczycy nie potrzebne jest przyspieszenie przemiany materii.

Dieta przy tej dolegliwości powinna zawierać dużo więcej białka pochodzenia zwierzęcego niż roślinnego. W jadłospisie musi się więc znaleźć się chude mięso, drób i ryby. Unikać należy zbyt tłustego jedzenia. Sprzyja ono biegunkom. Problemem może być też nadmiar jodu. Należy się go wystrzegać.