Czym jest anemia

p82tERSff1Zzq6N09l4Qjxk5f6b0U3.jpg


Administrator

Dodano: 10:28 22 lutego 2011
Aktualizowano: 10:41 17 maja 2011
Źródło: Autor: Paweł Mazur

Czym jest anemia? Anemię można określić jako zespół objawowych chorobowych, który jest spowodowany niedoborem czerwonego barwnika, który zawiera hemoglobinę. Inaczej określa się ją jako niedokrwistość. Nota bene wyróżnia się jej prawie 100 typów.

Często nie zdajemy sobie sprawy, że i nas dotknął problem anemii. Przede wszystkim zacznijmy od oznak, które mogą nam (chociaż bardziej naszemu lekarzowi) powiedzieć, że mamy problem z niedokrwistością. Należą do nich między innymi: ogólne osłabienie organizmu, zmęczenie, bladość skóry, częste bóle głowy, utrata apetytu, depresja, czy zawroty głowy. Jak widać jest ich dość dużo. Istotne jest to, że występowanie nawet dwóch naraz objawów nie musi oznaczać, że mamy anemię. Najprościej rozpoznać, że mamy niedokrwistość poprzez przeprowadzenie badań. Badamy stężenie hemoglobiny. Jeśli wynosi ono u mężczyzn poniżej 13,5 g/dl (gram na decylitr), a u kobiet poniżej 12 g/dl oznacza to, że mamy do czynienia z anemią.

Potem jest jeszcze kwestia ustalenia, który typ dotyczy nas. Podział jest dość złożony i zależny od różnych czynników. Najprościej jednak można wyróżnić: niedokrwistość, która spowodowana jest znaczną utratą krwi, może też ona wynikać z wrodzonego upośledzenia przy tworzeniu erytrocytów (np. przy chorobach szpiku), jak również jest rodzaj anemii wiązany ze zbyt szybkim rozpadem czerwonych krwinek. Jest też niedokrwistość wynikająca z niedoboru żelaza i to właśnie ona jest najbardziej częsta. Pojawia się ona w momencie kiedy nasz organizm potrzebuje zwiększonej ilości tego pierwiastka, bądź po prostu kiedy mu go nie dostarczamy.

Aby utrzymywać odpowiedni poziom żelaza w organizmie najlepiej wpisać do swojej diety nieco więcej chudej wędliny i mięsa, więcej wątróbki, a także więcej roślin strączkowych. Przy okazji: istnieje ciekawa zależność: aby żelazo dobrze było przyswajane przez nasz organizm, powinniśmy jeść również produkty, które zawierają dużo witaminy C. Niestety musimy też zmniejszyć ilość pitej kawy.

Jeśli chodzi o leczenie anemii, zazwyczaj zaczyna się od usunięcia powodu jej powstania. Stosuje się również doustne preparaty, a warunkach szpitalnych, żelazo podaje się pacjentowi dożylnie. Tu jednak mówimy już o naprawdę ciężkich przypadkach.

anemia

Podziel się ze znajomymi