Czym jest alergia krzyżowa?

Dodano: 12:14 4 marca 2014
Aktualizowano: 12:14 4 marca 2014
Źródło:

Może objawiać się w sposób łagodny (np. katarem), jak również poważnymi problemami zagrażającymi życiu (wstrząs anafilaktyczny). Zdarza się również, że występują symptomy, które wskazują na dwa różne uczulenia u jednej osoby. To może wskazywać na alergię krzyżową.

Wywoływana jest ona przez dwie grupy alergenów. Może jednocześnie występować alergia kontaktowa i pokarmowa, lub wziewna. Najczęściej jednak mamy do czynienia z sytuacją w której uczulenie dotyczy pyłków i jednocześnie owoców (jedynie niektórych). Co istotne w przypadku alergii krzyżowej, alergeny mają zazwyczaj podobną budowę, lub pochodzą z tego samego źródła.

W jaki sposób objawia się alergia krzyżowa? W bardzo podobny sposób do sytuacji w której występuje uczulenie na pyłki. Przede wszystkim więc pojawiają się dolegliwości ze strony układu oddechowego. Występują również objawy związane z układem pokarmowym i ze skórą. Pierwsze symptomy mogą pojawić się około 20 minut po kontakcie z alergenem. Jeśli chodzi o pierwszą grupę objawów, to przede wszystkim katar i kaszel. Symptomy związane z układem pokarmowym, to przede wszystkim biegunka, nudności, a także bolesne kolki. Na skórze z kolei wystąpić może pokrzywka, a także rumień. Mogą też pojawić się tak zwane objawy ogólne (są one jednak bardzo rzadkie). Do tej grupy należy między innymi wstrząs anafilaktyczny.

W jaki sposób chronić się przed wystąpieniem objawów alergii krzyżowej? Trzeba unikać alergenów. W sytuacji kiedy na przykład uczuleni jesteście na pyłki brzozy, to w okresie kiedy to drzewo kwitnie, powinniście zrezygnować z jedzenia orzechów, migdałów, brzoskwiń, bananów, pomidorów i marchewki. Bardzo często występuje też alergia krzyżowa w przypadku której uczulenie dotyczy jednocześnie pyłków traw i mąki żytniej, oraz pszennej. Można również mieć problem z alergią na kocią sierść i mięso wieprzowe.

Leczenie związane jest przede wszystkim z odczulaniem. Polega ono na podawaniu osobie z alergią takiej dawki alergenu, który nie powoduje reakcji organizmu.