Czerwone mięso sprzyja cukrzycy

kNJO6SP4m2zB71a63Fz4il7pwtiA0S.jpg


Administrator

Dodano: 10:39 2 września 2011
Aktualizowano: 11:26 7 września 2011
Źródło: Autor: Sylwia Śliż

Do takich wniosków doszli naukowcy z Harvard School of Public Health po przeanalizowaniu zwyczajów żywieniowych i stanu zdrowia 204 tysięcy pielęgniarek i innych pracowników służby zdrowia. Wśród obserwowanych od wielu lat pracowników (średnio 14 do 28 lat), na 14 tysięcy 759 osób zachorowało na cukrzycę, były to głównie osoby, które spożywały dużo czerwonego mięsa. Badania prowadzone były także w innych ośrodkach, uczestniczyło w nich ponad 440 tys. osób, otrzymane wyniki zostały porównane także pod względem zwyczajów żywieniowych i zdrowia.

Większość z nas zapewne zadaje sobie pytanie, dlaczego akurat czerwone mięso? Przede wszystkim dlatego, że zawiera sporo kalorii, co z kolei sprzyja otyłości, a jak wiadomo otyłość przyczynia się do powstania cukrzycy. Ponadto czerwone mięsa zawierają dużo żelaza, dobrze wchłanianego przez nasz organizm, jednak zbyt duża ilość tego pierwiastka pobudza wytwarzanie większej ilości insuliny, a tym samym podnosi ryzyko cukrzycy.

W samej tylko Polsce na cukrzycę cierpi 2,5 mln ludzi, wśród nich ponad 750 tys. nie wie jeszcze o swojej chorobie. Aby zmniejszyć prawdopodobieństwo zachorowania na cukrzycę wystarczy zmniejszyć spożycie czerwonego mięsa, a w szczególności wędlin. Zamiast niego, do codziennego jadłospisu wprowadź drób, warzywa, owoce, orzechy, produkty z pełnego ziarna oraz produkty mleczne o małej zawartości tłuszczu.

Podziel się ze znajomymi