Co jeść przy wrzodach żołądka

PmHaHrT6yWs4QbWwUc3s3dmpo7gYUf.jpg


Administrator

Dodano: 08:58 7 lipca 2011
Aktualizowano: 09:03 7 lipca 2011
Źródło: Autror: Paweł Mazur

Przyczyną wrzodów (czy dokładniej: uszkodzeń śluzówki żołądka) są najczęściej pepsyny i zbyt duża ilość wydzielanego kwasu solnego. Mitem jest stwierdzenie, że są one charakterystyczne dla osób starszych. Obecnie coraz więcej młodych osób ma z nimi problemy. Wynika to między z innymi z szybkiego trybu życia, nieregularnego jedzenia, a także śmieciowych potraw. Pierwszymi objawami, że coś jest nie tak będzie zgaga, a także częste bóle brzucha i zaparcia. To znak, że po pierwsze czas udać się do lekarza, a po drugie czas na zmianę diety.

Przede wszystkim – co wydaje się oczywiste – musimy ograniczyć posiłki ciężkostrawne. Trzeba skupić się na takim jedzeniu, które nie będzie za bardzo męczyć naszego żołądka, a także na produktach łagodzących jego bóle. Chyba najlepiej w takich przypadkach sprawdzają się ziemniaki. A tak dokładniej sok z nich. Za pomocą sokowirówki wyciskami z surowych – rzecz jasna obranych – warzyw i pijemy codziennie po szklance.

Jeśli macie problemy z wrzodami na żołądku unikajcie przede wszystkim tłustych mięs, tłuszczy zwierzęcych, a także podjadania zaraz po posiłku. Raczej należy wyłączyć z diety kapustę kiszoną, a na ogórki też należy uważać. Skupmy się za to na przetworach mlecznych, chudym mięsie (najlepiej duszonym), makaronach, omletach (ale bez tłuszczu). Równie dobrze możemy włączyć do jadłospisu ryby przygotowywane na parze, kaszy i ryżu. Oczywiście w diecie nie możemy zabraknąć owoców, aczkolwiek lepiej darować sobie surowe, a przygotowywać specjalnie przeciery.

Jednym słowem wielkich zmian w naszej diecie przeprowadzać nie musimy, ale warto uważać na to co jemy, bo wrzody na żołądku mogą się dla nas źle skończyć.

Podziel się ze znajomymi

Loading