Co jeść przy problemach z trzustką

8p756Z7IugEa13IZ07fbzn1ik7xryU.jpg


Administrator

Dodano: 11:00 16 listopada 2011
Aktualizowano: 11:08 16 listopada 2011
Źródło: Autor: Paweł Mazur

Konkretne zasady żywieniowe zależą od tego czego bezpośrednio dotyczy problem. I tak na przykład, kiedy mamy do czynienia z ostrym zapaleniem trzustki (leczonym rzecz jasna w szpitalu ze względu na zagrożenie, które ono stwarza) pierwszym krokiem, który należy podjąć jest głodówka. Jest to dość oczywiste, gdyż – jak już wspominałem – trzustka to enzymy, które są wydzielane w celu przyswajania składników odżywczych z tego co jemy. Należy więc ten proces na pewien czas powstrzymać. Jeśli jest to łagodna forma choroby to zazwyczaj głodówka trwa 3 do 4 dni. Potem stopniowo wprowadza się płyny i tak zwaną dietę kleikową. Po kolejnych 3 dobach można zacząć jeść owoce (najlepiej w formie przecierów), potem nabiał – rzecz jasna chudy. Potem tak naprawdę już do końca życia musimy uważać na to co jemy, szczególnie w kwestii tłuszczów.

Zresztą ten ostatni składnik staje się szczególnie problematyczny w przypadku przewlekłego zapalenia trzustki, który niestety prowadzi stopniowo do zniszczenia tego organu. I to właśnie tłuszcz staje się w tym wypadku składnikiem, który w naszej diecie powinien być w minimalnej ilości. Jest ona ustalana indywidualnie. Osoba chora z racji niewydolności trzustki przyjmuje specjalnie preparaty, które działają podobnie jak enzymy wytwarzane przez ten organ. Częstą praktyką jest też przyjmowanie suplementów zawierających witaminy: A, D i K. Dieta w takim przypadku to 2500 do 3000 kcal. Wynika to z tego, że przede wszystkim należy zatrzymać nagłą utratę wagi. Powinna zawierać ona sporo białka.

I co najważniejsze, na koniec osoba, która żyje z problemami właśnie z trzustką musi bezwzględnie wyłączyć ze swojego życia alkohol. Po pierwsze to on jest głównym sprawcą problemów z trzustką. Po drugie jego nadużywanie w czasie choroby, czy zaraz po niej powoduje większy ból.

Podziel się ze znajomymi

Loading