Co może powodować zaparcia?

zaparcia1
Dodano: 09:27 29 maja 2014
Aktualizowano: 09:50 29 maja 2014
Źródło:

Zazwyczaj winą za nie obarcza się nieodpowiednią dietę. To jadłospis pozbawiony błonnika, lub z jego niewystarczającą ilością, jest zwykle głównym winowajcą. Wskazuje się również, że tego typu dolegliwość może pojawiać się u osób, które nie są aktywne fizycznie. Zdarza się też, że zaparcia mają inną przyczynę.

Tego typu dolegliwość może występować przy niedoczynności tarczycy. Następuje wtedy spowolnienie procesów metabolicznych, a to może skutkować zaparciami. W przypadku niedoczynności tarczycy nie zawsze pojawiają się tego typu dolegliwości. Odwracając sytuację, często występujące zaparcia nie oznaczają zawsze problemów z tym gruczołem.

Kolejną przyczyną może być nadmiernie przyjmowanie tabletek przeciwbólowych. Związki zawarte w niektórych z nich, mogą powodować zatrzymanie treści pokarmowej. To skutkuje zaparciami. Niektóre badania wskazują, że na tę dolegliwość mogą cierpieć również osoby w diecie których jest za dużo czekolady. Dotyczy to przede wszystkim sytuacji, kiedy występuje zespół jelita drażliwego. Osoby z tą chorobą są dużo bardziej narażone na zaparcia, między innymi przez niektóre produkty spożywcze, takie jak właśnie czekolada, ale także np. banany.

Kolejną, możliwą przyczyną opisywanej dolegliwości jest przyjmowanie niektórych suplementów diety. Dotyczy to tych preparatów, które mają w swoim składzie żelazo i wapń. Aby do tej dolegliwości doszło,  oba te składniki muszą wystąpić w nadmiarze, ale i nie zawsze taka sytuacja będzie powodować zaparcia. Jeśli stosujecie zbyt często środki przeczyszczające, to również musicie liczyć się z tym, że w pewnym momencie może pojawić się ta dolegliwość. Jest to związane z rozregulowaniem metabolizmu. Zbyt duża ilość środków przeczyszczających prowadzi do tego, że organizm nie jest w stanie bez nich „normalnie” funkcjonować (w tym wypadku będziemy mieć problem z wypróżnianiem).

Możliwą przyczyną zaparć jest też dieta, która jest bogata w nabiał. Jeśli produktów (serów, mięsa itd.) z tym składnikiem jest zbyt dużo w codziennym jadłospisie, to w pewnym momencie objawi się to właśnie w taki sposób. Rozwiązaniem jest zmniejszenie ilości białka.