Zwyrodnienia plamki żółtej

sLfReQmziBRpPk6O96Or3SO6cA1fm6.jpg


Administrator

Dodano: 10:38 14 maja 2009
Aktualizowano: 12:48 7 września 2011
Źródło: www.reuters.com

Nowe badanie wykazało, że dorośli których dieta jest bogata w owoce cytrusowe, zielone warzywa liściaste oraz jest o niskim indeksie glikemicznym mają niższe ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej – główny powód utraty wzroku.

Zwyrodnienie plamki żółtej związane z wiekiem odnosi się do stopniowego zniszczenia struktury w siatkówce, która pozwala na widzenie szczegółów. Choroba dotyczy głównie osoby powyżej 65 roku życia. Badania wykazały, że takie składniki odżywcze jak luteina, witamina C i witamina E chronią przed zwyrodnieniami plamki żółtej. Dieta obfita również w kwasy omega-3 witaminę C, cynk, luteinę pomaga w zapobieganiu chorobie jak również dieta o niskim indeksie glikemicznym.