Zdrowa żywność?

3b37p485tEg4mBhlGwUlkxqoseCZ5I.jpg


Administrator

Dodano: 05:00 30 lipca 2009
Aktualizowano: 13:30 31 sierpnia 2011
Źródło: www.dailymail.co.uk

Na pewno wyniki badań przeprowadzonych przez Food Standards Agency będą nie lada ciosem dla biznesu żywności organicznej. Niekoniecznie może też to spodobać się tym, którzy na takie produkty wydają o wiele więcej pieniędzy. Wyniki badania szybko znalazły swoich krytyków, którzy twierdzą że niesłusznie w badaniu nie uwzględniono skutków ubocznych stosowania pestycydów. Jednak Food Standards Agency nie jest odosobniona w swym przekonaniu, że żywność organiczna nie jest lepsza od innej, normalnej żywności.

Najnowsze badanie przeprowadzono w London School of Hygiene and Tropical Medicine. Wyniki pokazują, że jedzenie tradycyjne i wyprodukowane na większą skalę zawiera podobne ilości witaminy C, żelaza, kwasów tłuszczowych. Masowa żywność zawiera więcej azotu, z kolei żywność organiczna więcej fosforu. Jednak różnice te są minimalne i mało ważne.

Podziel się ze znajomymi