Poziom adiponektyny u chorych na cukrzycę

divers-photos-séniors-natures-morttes-bébé-jeune femme


Administrator

Dodano: 07:52 9 marca 2011
Aktualizowano: 08:50 8 sierpnia 2013
Źródło: Autor: Sylwia Śliż

Poziom adiponektyny u chorych na cukrzycę. Jednym z szeroko rozpowszechnionych we współczesnym świecie schorzeń jest cukrzyca, która w dużej mierze związana jest z niezdrowym trybem życia i odżywiania się. Zbyt duża podaż tłuszczów, węglowodanów prostych w diecie, nadmierna objętość porcji są czynnikami, które sprzyjają wystąpieniu cukrzycy. Choroba ta początkowo rozwija się w sposób utajony i niezauważalny, a niekiedy rozpoznanie jest ustalane dopiero w zaawansowanych stadiach.

Naukowcy, którzy zajmują się badaniem mechanizmów rozwoju stopy cukrzycowej, zwracają uwagę na znaczenie procesów zapalnych, toczących się w organizmie, jako czynnika sprzyjającego rozwojowi stopy cukrzycowej.

Pacjentów chorych na cukrzycę, badano pod kątem stężenia adiponektyny. Chorych podzielono na dwie grupy, pacjentów z powikłaną stopą cukrzycową oraz pacjentów bez tego powikłania. Adiponektyna – hormon wytwarzany przez tkankę tłuszczową, wywiera wpływ na wiele procesów metabolicznych w organizmie człowieka, a w szczególności na przemiany glukozy, kwasów tłuszczowych i insulino wrażliwość. Adiponektyna ma działanie przeciwzapalne i przeciwmiażdżycowe, jej obniżenie sprzyja wystąpieniu cukrzycy, a gdy stosuje się dietę odchudzającą poziom adiponektyny we krwi wzrasta.

Badania pod kątem poziomu adiponektyny u chorych na cukrzycę wykazały, że poziom adiponektyny u pacjentów z powikłaną stopą cukrzycową był niższy w porównaniu z grupa chorych bez tego powikłania.

Podziel się ze znajomymi