Papryczka chilli a rak skóry

chiliii1


Administrator

Dodano: 09:31 18 kwietnia 2011
Aktualizowano: 11:34 6 sierpnia 2013
Źródło: Autor: Paweł Mazur

Papryczka chili a rak skóry. Na łamach gazety „Cancer Research” opublikowano badania, które pokazują, że kapsacyina – aktywny składnik występujący w papryczkach chili może mieć wpływ na raka skóry.

Chociaż hipoteza ta była już wcześniej znana, jednak w związku z tym, że nie poznano dotychczas dokładnego schematu działania tego składnika, wciąż uważana jest za kontrowersyjną. Naukowcy z Uniwersytetu Minnesota przeprowadzili swoje badania na myszach. Część z nich zmodyfikowano w taki sposób, aby kapsaicyna (to związek, który odpowiedzialny jest za piekący smak chili) nie działała na pewien receptor nerwowy, który pozwala odczuwać działanie smakowe papryczek.

Kapsaicyna, która była stosowana na skórze myszy pobudzała procesy rozwoju raka skóry, który został wcześniej wywołany przez inny związek chemiczny. U tych zwierząt, którym zmodyfikowano receptor odpowiedzialny za odczuwanie smaku chilli guzy były większe.

Kapsaicynę stosuje się dość szeroko w preparatach, które mają łagodzić ból. Najczęściej produktach wcieranych bezpośrednio w skórę.

Więcej na temat

Podziel się ze znajomymi