Czerwone mięso

anwVC3aEaBbCXQfJ6a3LjgSZjrg0FL.jpg


Administrator

Dodano: 10:29 25 marca 2009
Aktualizowano: 14:38 26 września 2011
Źródło: www.reuters.com

Badanie przeprowadzone przez The National Cancer Institute miało na celu zbadanie kontrowersyjnej kwestii czy spożywanie czerwonego mięsa jest rzeczywiści szkodliwe dla zdrowia. Przebadano 500 000 osób w wieku pomiędzy 50 a 71 lat, którzy poproszeni zostali o wypełnienie ankiet dotyczących ich stylu życia. Okazało się, że spośród wszystkich osób, tych zdrowo odżywiających się warzywami i owocami, palaczy, ćwiczących i otyłych to właśnie ci jedzący spore ilości czerwonego mięsa mieli szanse umrzeć o 10 lat wcześniej niż osoby jedzące tego mięsa bardzo mało.

Czerwone mięso ma wpływ na zwiększoną śmiertelność ogólnie jak również śmiertelność spowodowaną rakiem lub chorobami układu krążenia. Spośród badanych osób w latach 1995 do 2005 zmarło 47,976 mężczyzn i 23,276 kobiet. Największy odsetek spośród nich stanowiły osoby jedzące spore ilości czerwonego mięsa.

Podziel się ze znajomymi